Foursquare
Trip Advisor
Google+
Facebook
RSS
Instagram
Pinterest
27/06/2016

2,7 milions de persones visiten el Park Güell durant el 2015

>> S’ha aconseguit rebaixar substancialment el nombre de 9 milions de turistes que visitaven l’Eix Monumental abans de la regulació i s’ha reduït la massificació en hores punta, de manera que s’ha afavorit la conservació del recinte i apostat per una millor experiència de visita, tant per al públic estranger com per als veïns i usuaris habituals.

L’Eix Monumental del Park Güell ha rebut 2.761.439 visitants durant l'any 2015, fet que ha comportat una reducció de la massificació turística existent abans de la regulació, quan es van arribar a assolir els 9 milions de visitants l'any. La pressió que patia el Park Güell abans de la regulació incrementava any rere any de forma progressiva i, per aquest motiu, l’any 2013 se’n va iniciar el procés de regulació parcial (aproximadament el 8% de la superfície total) amb l’objectiu de garantir la conservació del patrimoni monumental. 

La regulació turística del Park Güell es realitza a l'àrea de més vulnerabilitat del parc, coneguda com a Eix Monumental, basant-se en uns estudis previs de capacitat elaborats l'any 2010. Les normes de gestió establertes distribueixen la càrrega al llarg del dia, amb un màxim de 400 visitants per cada mitja hora, i permeten una gestió amb criteris de conservació, una disminució de pressió a l'entorn i una experiència adequada de la visita.

Des de la posada en marxa de la regulació, la Zona Monumental del Park Güell ha avançat en l’equilibri i racionalització de l’afluència de públic. Els mesos de més afluència turística a l’Eix Monumental del Park Güell durant el 2015 se centren en la  primavera i l’estiu, i s’arriba als 300.000 visitants durant els mesos de juliol i agost. En canvi, els mesos amb menys visitants són a l’hivern, sobretot el mes de gener, amb gairebé 150.000 visitants.

Perfil del visitant individual

Durant l'any 2015 s'ha experimentat un augment molt significatiu dels visitants que planifiquen la visita i compren l'entrada anticipadament a la pàgina web parkguell.cat. En total, la meitat dels visitants, un 51%, van comprar l'entrada de forma anticipada.

Entre els visitants que van comprar l'entrada directament a les taquilles del Park Güell, es van recollir dades estadístiques que ajuden a configurar un perfil del visitant. Entre les dades més rellevants, destaquem que gairebé la meitat dels visitants van accedir al parc en metro (46%), seguit per l’autobús urbà (32%) i el bus turístic (12%). En menor grau, els visitants van arribar a peu (5%), en taxi (3%) o cotxe (2%).

Pel que fa a la procedència del visitant que compra les entrades a les taquilles, és molt diversa, de manera que els resultats queden molt repartits. Al capdavant, hi trobem Itàlia, França i Llatinoamèrica, amb un 15%, 13% i 10%, respectivament. També destaquen usuaris d’altres països europeus, com ara britànics (8%), alemanys (6%), russos (5%) i belgues i holandesos (5%). Espanya quedaria integrada en l’estadística en aquest bloc de països, amb una representació del 7%. També hi ha una gran presència d’altres països d’Europa (8%). Aquestes dades representen només la procedència dels visitants que van comprar l'entrada in situ, al Park Güell, i no tenen en compte els que van comprar-la a la pàgina web, on destaquen països com els Estats Units, el Canadà, Alemanya, Corea i el Japó.

Gairebé la meitat dels entrevistats van adquirir l’entrada a la taquilla situada al passatge de Sant Josep de la Muntanya (48%). Com a segona opció, els visitants van triar les taquilles de la carretera del Carmel (30%) i, finalment, un 22% va comprar les entrades a la taquilla del carrer d’Olot.

Agències i grups organitzats

Pel que fa al visitant provinent d'agències o grups organitzats, al tancament de 2015 s'havien comptabilitzat un total de 5.618 operadors registrats, fet que representa un creixement del 78,24% respecte a l’any anterior. S’ha analitzat la procedència de les agències que han visitat la Zona Monumental del Park Güell, excloent-ne els centres escolars i les agències que només han efectuat una sola reserva. Aquestes darreres, s’han considerat no representatives, ja que no han estat agències amb un ritme de reserves continuat.

Dins de l'Estat espanyol, de les 369 agències que s’han tingut en compte, 254 provenen de Catalunya. Aquesta xifra representa el 68,83%. Del nombre total d’aquestes agències, el 58,54% provenen de la província de Barcelona i el 17,89% de Madrid. En tercera posició se situa la província de Girona, que, amb 31 agències, representa el 8,40% del total. Altres procedències que cal destacar són Màlaga i Tarragona.  

Malgrat que el nombre d’agències de Barcelona és superior al de les de Madrid, són aquestes darreres les que han aportat un major nombre de visitants (un 45,61% dels visitants aportats per agències de l’Estat), seguides per les de Barcelona, amb un 36,46%. En tercera posició, les agències de les Illes Balears han aportat un 6,10% dels visitants.

En comparació amb altres països, cal destacar que les agències d’Espanya representen un 64%, seguides per les de França (7%), Bèlgica (4%) i Gran Bretanya (4%). Pel que fa a l’aportació de visitants, la majoria provenen d’agències espanyoles (83,26%). Molt més enrere, destaquem les agències suïsses (4,51%), britàniques (3,45%) i franceses (2,23%).

Programa "Park Güell i les escoles"

Durant l’any 2015, amb la part corresponent dels cursos acadèmics 2014-2015 i 2015-2016, han participat en el programa un total de 66.178 escolars, 59.470 dels quals han optat per una modalitat de visita gratuïta i 6.708 per la modalitat de visita gratuïta amb acompanyament.

Pel que fa a l’origen d’aquests escolars, com que el programa té un abast europeu, el país que sol•licita més visites d’aquest format és França. Així doncs, el 42% de les sol•licituds rebudes han estat d’escoles franceses. Aquest país supera les de l’Estat espanyol, que se situa en segon lloc, amb un 33%. Aquest percentatge representa una diferència de 142 sol·licituds menys respecte a França.

Veïns i escoles de l'entorn

En el pla d’actuacions, es manté com a línia estratègica bàsica continuar garantint que el Park Güell sigui un lloc de trobada per a veïns i ciutadans, i no només un bé patrimonial i natural amb una gran atracció de visitants. El Park Güell ha estat, durant la seva història, un lloc de trobada i participació ciutadana, un signe d’identitat important per als barcelonins, però, sobretot, per als veïns dels barris més propers. Per aquest motiu, s'han realitzat accions per garantir l’accés i la circulació lliures per la zona regulada de la comunitat educativa de les set escoles properes, així com dels veïns i veïnes de cinc barris adjacents. En aquest sentit, durant el 2015 més de 132.000 veïns i escolars han creuat lliurement l’Eix Monumental en els seus desplaçaments diaris o l’han utilitzat com a espai d'oci, el que ha representat un total del 4,8% de tots els visitants.

Els nens i nenes escolaritzats als centres Baldiri Reixac, Reina Elisenda, Cor de Maria, Jesuïtes de Gràcia, Petit Virolai, Turó del Cargol i Escola Montseny tenen dret a sol•licitar fins a 10 targetes d’accés lliure a l’Eix Monumental. Per a les set escoles involucrades, a finals de 2015, s'havien lliurat un total de 8.901 carnets.

Els veïns empadronats als barris del Carmel, el Coll, Vallcarca-Penitents, la Salut i Can Baró també tenen dret a sol•licitar la targeta de lliure accés. El tràmit es pot realitzar a través del 010, del web municipal o, de manera presencial, a les Oficines d'Atenció al Ciutadà d'Horta-Guinardó i Gràcia. A finals del 2015 s'havien lliurat un total de 40.300 carnets, corresponents aproximadament al 50% de les persones que hi tenen dret per estar censades en aquests barris.

Gaudir Més

D’altra banda, el Park Güell va comptabilitzar, el 2015, un total de 102.643 persones inscrites en el registre cultural “Gaudir Més”. Aquest programa permet als seus usuaris treure una entrada gratuïta diària per visitar l’Eix Monumental, entre altres avantatges. El registre Gaudir Més és totalment gratuït i està obert a tota la ciutadania. Per formar-ne part, només cal fer un tràmit presencial a qualsevol Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament de Barcelona i, passats set dies, ja se'n pot fer ús i aprofitar-ne els seus avantatges. Durant l'any 2015, una mitjana de deu persones d’aquest registre han visitat diàriament la Zona Monumental de forma gratuïta. 

Projectes futurs

El model de regulació, que només afecta el 7,9% de la superfície total del parc, ha permès avançar en l’objectiu de resoldre els reptes de massificació i sostenibilitat de l’espai, i ha millorat l’experiència dels visitants, tenint en compte les diferents sensibilitats, la multiplicitat d’usos del parc i la singularitat d’un espai excepcional. En aquest sentit, s’ha endegat un pla d’actuacions i execucions d’obres en el patrimoni arquitectònic, el patrimoni natural i l’entorn del Park Güell.

 
 
Foursquare
Trip Advisor
Google+
Facebook
RSS
Instagram
Pinterest
Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de
Creative Commons si no s'indica el contrari