Foursquare
Trip Advisor
Google+
Facebook
RSS
Instagram
Pinterest
12/07/2016

Barcelona earmarks 4.5 million euros to the improvement and restoration of the heritage of Park Güell and its surroundings

» The municipal government approves a project package with maintenance and renewal actions for items in the monument complex and areas around the park

»      Inside the heritage area, repairs on the roof of the Hypostile Hall of 100 Columns will be completed, the Sarva Fountain will be remodelled and the Baix viaduct will be restored, along with the perimeter bench in Nature Square.           

»      The pressure path, the biodiversity route, children’s playgrounds and Sant Salvador Fountain will also be revamped, as well as the park entrance at Forat del Vent and the stairs linking this entrance and the Coll neighbourhood.

»      In the area surrounding the monument complex, the Pompeu Fabra stairs will be restored, the slope of La Glòria will be conditioned and accessibility to the park entrance will be improved to revive the area as a scenic viewpoint and leisure space.

The Barcelona City Council is allocating a total of 4,462,444.01 euros to maintenance, restoration and improvement actions on the architectural heritage of Park Güell and the surrounding area. The works are planned in a project package that is framed within the actions carried out by the City Council to ensure the good condition and conservation of access routes.

Concretely, the green light was given to seven projects, which comprise part of those managed by the company Barcelona Serveis Municipals (BSM) and commissioned by the City Council, within the framework of regulating entry to the grounds, and driven forward jointly with the Ecology, City Planning and Mobility Division, and the districts of Gràcia and Horta-Guinardó. The overall package has funding of 10.6 million euros.

The objective of the plan is to improve how visitor flows are managed and to promote the restoration and handling of Antoni Gaudí’s sensitive materials, recognised as UNESCO World Heritage for the city. As a consequence of the regulation implemented on 25 October 2013, the regulated area of the Park Güell monument complex dropped from an estimated nine million visitors in 2012 to 2,761,439 visitors in 2015. 

Hypostile Hall, Sarva Fountain, Baix viaduct and Nature Square

With regard to the monument area, 1,237,715.69 euros were allocated to a project to work on the features that comprise part of the heritage and monuments of Park Güell. The estimated start date for the actions is September 2017, and the execution period is 16 months.

The Sarva Fountain will be remodelled and opened, which is located on the enclosure wall of the Hypostile Hall and is presently not open to the public. After the fountain has been completely renovated and improvements made to the entrance and lighting, this space will be open to visitors again.

The restoration process of the inside domes will be finished in the Hypostile Hall. Along with the already completed work on the medallions, the original design will be visible again, with optimal aesthetic and architectural conditions. Further, the hatch on the ground of the hall and the inner access staircase from the tank will be replaced by a new larger and more hydraulic entry system and a new inner staircase that will make access easier.

The outside part of the bench in the monument complex will be restored through a comprehensive overhaul of the trencadis mosaic pieces. Materials and processes employed in other areas of the park will be used under the criteria set by the Architectural Heritage Department of the Urban Ecology Division. The structure of the railings will be reinforced, to recover their original appearance.

Sant Salvador Fountain and the Forat del Vent

Another of the approved projects plans for the improvement and enhancement of the Sant Salvador Fountain and the surroundings, in the wooded area, which has a budget of 598,962.27 euros (with VAT) and works are scheduled to start in April and take six months. The entire fountain will be restored, including the front and side facings, ceramics, pipes and basin, the paving and coating, respecting the current materials and finishes.

Work will also be done on the stone flooring in the entrance area at Forat del Vent, where puddling occurs when it rains due to its worn down and poor condition at present. The original level of the slope of the ground will be recovered to attain suitable draining of water. And the stairs connecting Forat del Vent and the Coll neighbourhood will be restored, making the steps more even and more comfortable for users. 

Sealing of Nature Square and the Hypostile Hall

There is a budget of 944.209,11 (VAT included) for repairing the sealing and collection of water in Nature Square at Park Güell. Works are scheduled to start in March and finish some six months later. Concretely, a new drainage system will be constructed to collect rainwater from the surface of the square and the roof of the Hypostile Hall will be waterproofed. This new system will be connected to the existing rainwater network that conducts water to the tank located under Hypostile Hall.

The pressure path, children’s playgrounds and biodiversity route

Still within the monument complex, 1,006,556.94 euros will be allocated to the pressure path, children’s playgrounds and biodiversity route. Works will start in January 2018 and take some nine months. On the pressure path (camí de la Pressió), entry 1 will be modified to eliminate the existing change in altitude and make it accessible, and a new section will be defined to visually improve the appearance. The width will be extended to at least 2 metres, the slope will be continuous along the entire route and the surface of the path will be renovated.

With regard to the two children’s playgrounds at the bottom of the park, the paths will be resurfaced with more water resistant flooring and the cracked stone tiles will be repaired. The section of stairs between the two areas will also be renovated and the lower section of the path will be redesigned to accommodate maintenance vehicles. The occasion will be taken advantage of to redefine the lower terraces, increasing the capacity of the area and equipping the area with a rainwater drainage network.

And on the biodiversity route, the ground will be excavated to then install new flooring made up of natural earth and stone tiles. There are plans to delimit the entire route by placing tree trunks on the upper and lower sides and plant different shrubs and plants, to prevent surface runoff and soil erosion.  Finally, handrails will be installed to block pedestrians from wandering off the route toward the top recreation area and children’s playground. 

Stairs on Avinguda de Pompeu Fabra and La Glòria descent

With respect to the surroundings of the monument complex, the stairs on Avinguda de Pompeu Fabra have been allocated funds of €173,157.86 to restore the steps, sections, landings, rails and lateral containment walls. And on La Glòria descent, conditioning works will be done and several services will be buried that are currently aboveground along the escalators, for a total investment of €112,077.46. All these works will take approximately three months, after having a call for tender.

To finish, accessibility to the Park Güell entrance will be improved, revamping it as a scenic viewpoint and recreation area. The budget is €390,101.74 and the works should take four months, after tendering the works.

 
 
Foursquare
Trip Advisor
Google+
Facebook
RSS
Instagram
Pinterest
Unless stated otherwise, the contents of this website are subject
to a Creative Commons license