Foursquare
Trip Advisor
Google+
Facebook
RSS
Instagram
Pinterest
08/17/2018

Second phase of restoration works in Nature Square

Nature Square (or the Greek Theatre) is currently undergoing restoration works in order to improve the rainwater drainage system and the waterproofing of the ceiling of the Hypostyle Hall.

The works being done in Nature Square require the partial closure of one part of its area, as well as the temporary closure of one part of Hypostyle Hall, to be able to correctly execute the repairs, as the underground vaults on the square also have an effect on Hypostyle Hall, from where they are held up.

The partial closure of the square will change during the month of August, once the waterproofing and restoration works of its right-hand side have been finished.

Therefore, the right-hand side of the square will be open again and visitors can continue to enjoy the views over the city and see the wavy bench from up close, while the left-hand side will be closed due to the works. The usual access points are not affected and a special access for people with reduced mobility will be set up.

Seeing the vaults from Nature Square

Once again the vaults in Hypostyle Hall can be seen from the open space. After the works have been completed and the square waterproofed, the vaults will be covered at the top part. 

Nature Square is the only open and flat extension in all of Park Güell. The square is a lovely viewpoint over the city, delimited by the wavy bench covered in trencadis mosaic tiles.

Gaudí planned it so they would be partially held up over the ground and, in parallel, by a series of columns that form the Hypostyle Hall (or market). It has an area of nearly 3000 m2 of coarse sand, a material that filters rainwater, collects it via a drainage system that conducts it to inside the columns, feeding into the cistern constructed under Hypostyle Hall. This let rainwater be employed and then reused to water the park. At present this drainage system does not work, and it is necessary to repair it to prevent deterioration. 

These improvements will be underway until the end of 2018 and are framed within the Works Plan for Architectural and Natural Heritage and the Area Surrounding Park Güell, after being commissioned by the Government Committee of the Barcelona City Council. Concretely, the green light was given to 10 projects, which comprise part of those managed by B:SM and commissioned by the City Council within the framework of regulating entry to the grounds, and driven forward jointly with the Ecology, City Planning and Mobility Division, and the districts of Gràcia and Horta-Guinardó. The global package has total funds of 10.6 million euros.

 
 
Foursquare
Trip Advisor
Google+
Facebook
RSS
Instagram
Pinterest
Unless stated otherwise, the contents of this website are subject
to a Creative Commons license